U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/20 objavljen je članak "Očuvanje rada organizacija civilnoga društva u uvjetima pandemije". Autorica članka je Vesna Lendić Kasalo.

Vlada Republike Hrvatske do sada je usvojila dva paketa mjera namijenjenih pomoći gospodarstvu i zapošljivosti radnika u uvjetima kada se u uvjetima pandemije obavljaju samo nužne gospodarske djelatnosti, zdravstvene i socijalne usluge, dok se brojni poslovi obavljaju online, radom od kuće ili se poput različitih uslužnih djelatnosti uopće ne obavljaju.

Zahtjev za očuvanje radnih mjesta Hrvatskom zavodu za zapošljavanje mogu predati i udruge kao poslodavci, ali samo za poslove koje obavljaju kao gospodarsku djelatnost u djelatnostima pogođenima koronavirusom, a online predaja zahtjeva moguća je od 23.3.2020.

Vlada RH je usvojila i mjere financijske pomoći športskim organizacijama, pa će sportske organizacije za svoje radnike, koji imaju ugovor o radu na neodređeno ili određeno radno vrijeme i ispunjavaju uvjete za radno mjesto sukladno Zakonu i drugim propisima, moći zatražiti naknadu za plaće za mjesec ožujak - svibanj. Potporu će moći dobiti športske organizacije pod uvjetom da im sredstva za istu namjenu nisu osigurana iz drugih javnih izvora.  

Pojedina tijela državne uprave su putem svojih internetskih stranica ili u direktnom kontaktu s organizacijama civilnoga društva dala svoje preporuke, upute ili obavijesti o postupanju u uvjetima pandemije. U opravdanim slučajevima nastavno na upute nadležnih tijela, organizacije civilnoga društva trebaju obavijestiti ta državna tijela o izmjeni/odgodi pojedinih aktivnosti te zatražiti produženje roka za provedbu projekata/programa.

Ured za udruge proveo je procjenu potreba OCD-a za mjerama koje je potrebno poduzeti za očuvanje radnih mjesta, održivosti djelovanja putem upitnika. Rezultati upitnika bit će podloga da se Vladi RH i nadležnim tijelima na nacionalnoj i lokalnim razinama uvažavajući postojeće, predlože nove mjere, kao i oblikovanje postojećih, kako bi se prepoznale i specifične potrebe OCD-a u kontekstu njihove prilagodbe ograničenjima u djelovanju zbog pandemije koronavirusa.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: udruga organizacija civilnog društva donacije potpora za očuvanje radnih mjesta športske organizacije naknada za plaće

Natrag