U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Prava i obveze radnika i poslodavaca za vrijeme posebnih okolnosti - pitanja i odgovori". Autorica članka je Ljubica Đukanović.

Koja su prava i obveze poslodavaca i radnika za vrijeme posebnih okolnosti i oboljenja od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom ¬ SARS-CoV-2 su pitanja na koji mnogi poslodavci u posljednje vrijeme traže odgovore. Na Teb-ovim webinarima održanim 18. i 29.9.2020. govorili smo o niz pitanja koja su aktualna kao što su prava i slobode koje se moraju štititi i za vrijeme COVID -19, koja prava se mogu a koja ne mogu ograničiti kao i kako urediti radne odnose za vrijeme posebnih okolnosti.

Posebno smo ukazali na obveze poslodavca za vrijeme trajanja COVID -19 i obveze radnika prilikom sklapanja ugovora o radu.

Posebno smo govorili o tome kako treba regulirati i urediti rad od kuće i kako osigurati uvjete rada i rad na siguran način za vrijeme tog rada kao i na obvezu vođenja evidencije radnog vremena za vrijeme rada od kuće.

Kako postupiti u slučaju određivanja samoizolacije i kako se u tom slučaju određuje naknada plaće s primjerom izračuna isto tako je bila tema izlaganja, te posebno objasnili što je izolacija, a što samoizolacija odnosno karantena.

Za vrijeme i nakon webinara postavljeno je niz pitanja koje se odnose na prava i obveze radnika i poslodavaca za vrijeme trajanja posebnih okolnosti na koja smo dali odgovore koji su utemeljeni na važećim propisima kojima je uređena predmetna materija.

Sva pitanja i odgovore na njih pročitajte u našem tiskanom izdanju.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: rad od kuće izdvojeno mjesto rada izolacija samoizolacija naknada plaće za vrijeme izolacije  

Natrag