U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 1/20 objavljen je članak "Uvid poslodavca u osobni odbitak te isplaćene neoporezive primitke radnika". Autorica članka je Sandra Pezo.

Sažetak članka:

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, s primjenom od 1. siječnja 2020., poslodavcima će biti omogućen uvid u poreznu karticu bivšeg radnika, do određenog roka, kao i uvid u isplaćene neoporezive primitke radnika u tekućoj godini.

Dakle, izmjenama Zakona omogućuje se uvid u poreznu karticu radnika i onim poslodavcima kod kojih radnik više nije u radnom odnosu te uvid u iskorišten iznos mjesečnog osobnog odbitka, najkasnije do dana dospjelosti plaće za posljednji mjesec rada (do posljednjeg dana tekućeg mjeseca u kojem se isplaćuje plaća za prethodni mjesec). To znači da bivši poslodavac može pri isplati posljednje plaće iskoristiti pravo radnika na osobni odbitak bez obzira što se zaposlio kod novog poslodavca.

Isto tako, poslodavcima se omogućuje i uvid u isplaćene neoporezive primitke radnika u tekućoj godini.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:

porezna kartica korištenje osobnog odbitka uvid u PK uvid u neoporezive primitke rad kod više poslodavaca nepuno radno vrijeme rad kod dva poslodavca

Natrag