U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 6/20 objavljen je članak "Ustavni sud RH o pravu radnika da komentira svog poslodavca na društvenim mrežama". Autorica članka je mr. sc. Iris Gović Penić.

Internet i društvene mreže postale su sastavni dio našeg svakodnevnog života. Na njima se informacije lako mogu pronaći, ali i objaviti. Dostupnost društvenih mreža omogućava svakome, pa tako i radnicima, da informiraju treće osobe o onome što je predmet njihovog interesa.
Objavljivanje informacija od strane radnika s jedne strane predstavlja pravo radnika na slobodu mišljenja i izražavanja misli, ali, s druge strane, granica te slobode je zaštita prava i interesa njegovog poslodavca. Objavljivanje informacija o poslodavcu od strane radnika koji nije zadovoljan poslovnim odlukama poslodavca najčešće dovodi do povrede prava poslodavca na čast i ugled. U ovome članku pišemo o jednom takvom slučaju koji je zbog izvanrednog otkaza ugovora o radu svoje mjesto našao i pred Ustavnim sudom RH.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: radno pravo radni odnos komentiranje poslodavca na društvenim mrežama izvanredni otkaz ugovora o radu

Natrag