U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Ulazak obrtnika u sustav PDV-a". Autorica članka je Irena Slovinac.

Fizička osoba – obveznik poreza na dohodak od samostalne djelatnosti koja u prethodnoj ili tekućoj godini ostvari vrijednost isporuka dobara ili obavljenih usluga u iznosu većem od 300.000,00 kn obvezna je upisati se u registar obveznika PDV-a. Fizička osoba čija je vrijednost isporuka manja od 300.000,00 kn može se upisati u registar obveznika PDV-a na vlastiti zahtjev.

Pri ulasku u sustav PDV-a porezni obveznik mora ispraviti odbitak pretporeza za gospodarska dobra i zalihe. Porezni obveznik koji porez na dohodak od samostalne djelatnosti plaća u paušalnom iznosu ulaskom u sustav PDV-a mora početi voditi poslovne knjige i porez na dohodak utvrđivati na temelju poslovnih knjiga. U članku se na primjerima prikazuje evidentiranje ispravka pretporeza, predujmova, primitaka i izdataka te PDV-a po primljenim i izdanim računima prije i nakon ulaska obrtnika u sustav PDV-a.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: obrt obrtnik OPG paušalista paušalni obrt samostalna djelatnost porezni obveznik dohodak PDV porez na dodanu vrijednost predujam predujmovi ispravak pretporeza ispravak odbitka pretporeza knjiga primitaka i izdataka KPI ulazak u sustav PDV-a postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama postupak oporezivanja prema obavljenim isporukama postupak oporezivanja prema izdanim računima pretporez sezonska djelatnost zajednička djelatnost upis u registar obveznika PDV-a mali porezni obveznik obveznik PDV-a

Natrag