U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/20 objavljen je članak "Ugovor o djelu - obračun drugog dohotka". Autor članka je Dinko Lukač.

Sažetak članka:
Izvođač se po ugovoru o djelu obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu. Najčešće se ugovor o djelu sklapa u pisanom obliku, a ako se zaključi i usmeno isti je pravno valjan. Izvođač je fizička osoba, a ista može biti radnik drugog poslodavca, nezaposlena osoba, umirovljenik. Naručitelj je obično osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost (pravna i fizička osoba) u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu, a može biti i građanin (druga fizička osoba). U tekstu članka piše se o mogućnostima sklapanja ugovora o djelu, predmetu ugovora o djelu, obračunu javnih davanja (doprinosa, poreza na dohodak, prireza) na praktičnim primjerima, obvezniku uplate javnih davanja kada je naručitelj osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost ili kada je isti građanin i drugim specifičnostima te načinu popunjavanja i rokovima podnošenja Obrasca JOPPD.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Ugovor o djelu naručitelj djela iz RH Hrvatske inozemstva izvođač djela djelo naknada drugi dohodak obračun doprinosa obračun poreza i prireza isplatitelj drugog dohotka poreza izvođač obračun doprinosa i poreza obrazac JOPPD joppd ugovor o radu ili ugovor o djelu razlike plaća porezna pogodnost članak čl 27.a Zakona o porezu na dohodak kontrola ponašanja financijska kontrola odnos stranaka

Natrag