U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Troškovi prijevoza na posao i s posla". Autorica članka je mr. sc. Sanja Živko.

Pravo radnika na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla nije pravo koje je utvrđeno Zakonom o radu. Naknada tog materijalnog prava radnika uređena je kolektivnim ugovorom, ako se primjenjuje, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili nekim drugim izvorom radnog prava, npr. odlukom poslodavca. Ako nijednim od navedenih akata nije propisano ovo materijalno pravo, a poslodavac ga ne želi isplatiti, radnik niti ne ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla bez obzira što stvarni trošak ustvari nastaje.  Poslodavci mogu radnicima neoporezivo isplatiti naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih izdataka. O pravu na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, njihovom poreznom tretmanu i načinu isplate možete pročitati u nastavku članka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: pravo na prijevoz prijevoz trošak prijevoza odluka o prijevozu neoporezivi iznos mjesni prijevoz međumjesni prijevoz način isplate više prijevoznika službeni automobil odsutnost radnika

Natrag