U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 10/20 objavljen je članak "Sud Europske unije o pravu radnika na naknadu za neiskorišteni godišnji odmor nakon utvrđenja da je otkaz bio nedopušten". Autorica članka je mr. sc. Iris Gović Penić.

Sud Europske unije u Luxembourgu donio je dana 25. lipnja 2020. jednu odluku, izuzetno važnu (i) za (hrvatsko) pravno uređenje instituta godišnjeg odmora.

Odluka je donesena u spojenim predmetima C‑762/18 i C‑37/19. Zahtjevi su upućeni u okviru dvaju sporova između, s jedne strane, fizičke osobe i Vrhovnog kasacijskog suda Republike Bugarske u vezi s njegovom primjenom sudske prakse koja navodno nije u skladu s pravom Unije i koja je imala za učinak da se toj osobi uskrati naknada za neiskorišteni plaćeni godišnji odmor za razdoblje od dana njezina nezakonitog otkaza do dana njezina vraćanja na rad (predmet C‑762/18) i, s druge strane, fizičke osobe i poslodavca po pitanju sličnog činjeničnog stanja (predmet C‑37/19).

O slučajevima koji su bili predmetom postupka, te utjecaju ove presude na domaće zakonodavstvo i sudsku praksu, piše autorica u ovome članku.

 

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: radno pravo godišnji odmor otkaz  

Natrag