U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 12/20 objavljen je članak "Sporazumi o namještanju ponuda (bid-rigging) i sukob interesa u javnoj nabavi sufinanciranoj iz EU fondova". Autorica članka je Antonija Ćurić.

U Smjernicama Europske komisije za određivanje financijskih ispravaka koje u slučaju nepoštovanja primjenjivih pravila o javnoj nabavi Komisija primjenjuje na rashode koje financira Unija navedena je nova vrsta nepravilnosti – Sporazumi o namještanju ponuda u postupcima javne nabave (tzv. bid rigging karteli). ova nepravilnost izvodi se iz odredaba europskih direktiva koje uređuju sukob interesa u javnoj nabavi. Sporazumi o namještanju ponuda u postupcima javne nabave jedna su od najvećih opasnosti za učinkovito tržišno natjecanje. Namještanje ponuda događa se u slučajevima kad se skupine poduzetnika udruže kako bi podigle cijene ili snizile kvalitetu robe, radova ili usluga ponuđenih u postupcima javne nabave. U kojim oblicima se javljaju takvi sporazumi i/ili sukob interesa u javnoj nabavi, koje financijske korekcije se primjenjuju u slučaju utvrđenja njihovog postojanja i utjecaja na ishod postupka, teme su o kojima piše autorica u ovome članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:  
javna nabava bid-rigging karteli sporazumi o namještanju ponuda u postupcima javne nabave sukob interesa u javnoj nabavi EU fondovi financijske korekcije proračun Europske unije

 

Natrag