U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Sklapanje, izvršenje i izmjene ugovora o javnoj nabavi". Autor članka je Vedran Jelinović.

Jednom započeti postupak javne nabave naručitelj je obvezan i završiti. Postupak javne nabave formalnopravno završava izvršnošću odluke o odabiru ili poništenju. Zakon o javnoj nabavi sadrži poprilično jasne odredbe o nastanku i sklapanju ugovora ili okvirnog sporazuma. Usto, sadrži i odredbe o njihovom izvršenju odnosno dopuštenim izmjenama. Poštivanje ovih odredaba iznimno je važno, jer osim podnošenja žalbe od strane gospodarskih subjekata, naručitelj može i prekršajno odgovarati ako sklopi nedopuštenu izmjene ugovora o javnoj nabavi i okvirnog sporazuma. U projektima financiranim iz ESI fondova, u slučaju nedopuštenih izmjena ugovora primjenjuje se financijska korekcija od 25%.
Kako tumačiti i primjenjivati u praksi odredbe o sklapanju izvršenju u izmjenama ugovora, teme su o kojima pišemo u ovome članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: javna nabava sklapanje izvršenje i izmjene ugovora o javnoj nabavi okvirni sporazum nepredvidive okolnosti

Natrag