U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 10/20 objavljen je članak "Rad za poslodavca iz EU". Autor članka je Dinko Lukač.

Radnik iz Republike Hrvatske (RH) može sklopiti ugovor o radu i s poslodavcem iz Europske unije (EU), a taj rad može obavljati u RH. Obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa je inozemni poslodavac, uz napomenu da tu obvezu može preuzeti i plaćati sam radnik po odredbama propisa o doprinosima. Kako radnik prima plaću iz inozemstva on je obveznik obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak i prireza po odredbama poreznih propisa.

Autor u članku piše o sklapanju ugovora o radu, prijavi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje radnika, obvezi poslodavca iz EU da ishodi OIB zbog upisa u odgovarajuće evidencije u RH, plaćanja doprinosa i podnošenju Obrasca JOPPD za te doprinose kao i o preuzimanju obveze doprinosa od strane radnika po potpisanom sporazumu sa poslodavcem iz EU te podnošenju Obrazaca JOPPD i za doprinose i za porez na dohodak i prirez ako je uveden.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: poslodavac iz EU rad u RH plaća iz inozemstva prijava u RPO prijava na mirovinsko zdravstveno osiguranje obračun doprinosa poreza prireza plaćanje doprinosa plaća inozemni poslodavac doprinos po propisu zemlje rada preuzimatelj doprinosa radnik radnik plaća doprinose radnik plaća porez obrazac JOPPD oznaka izvješća obrazac INOPRE-DOP

Natrag