U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Putnički promet - povrat PDV-a". Autor članka je Dinko Lukač.

Putnik iz treće zemlje za dobra koja iznosi u osobnoj prtljazi iz Republike Hrvatske (RH) tj. iz Europske unije (EU) može ostvariti povrat PDV-a. Da bi putnik ostvario povrat PDV-a moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: - da putnik nema prebivalište ni uobičajeno boravište na području EU, a isto dokazuje putovnicom ili osobnom iskaznicom, - da je ukupna vrijednost isporuke (tj. kupljenih dobara s PDV-om) iskazana na jednom računu veća od 740,00 kn, - da je kupac ili netko u njegovo ime prevezao dobra kupljena u RH izvan EU prije isteka roka od 3 mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljena isporuka, - da postoji dokaz o izvozu, izvornik računa i izvornik Obrasca PDV-P potvrđen od carinarnice države na čijem području su dobra iznesena iz EU. Oslobođenje od PDV-a za dobra koja u osobnoj prtljazi iznosi putnik (tj. kupac) ostvaruje se naknadno, tj. tek kad prodavatelj dobara primi dokaz o izvozu dobara od strane putnika.

Autor u članku piše o povratu PDV-a u putničkom prometu od strane putnika, potrebnim obrascima i evidencijama koje mora izdati i voditi porezni obveznik te iskazivanju povrata PDV-a u poreznim prijavama i poslovnim knjigama poreznog obveznika.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Prijevoz putnika treća država putnički promet povrat PDV-a putniku uvjeti za povrat račun veći od 740 00 kn s PDV-om Obrazac PDV-P zahtjev za povrat PDV-a prijevoz dobara putnik osobno putem pošte drugi odgovarajući način 3 mjeseca od mjeseca isporuke dokaz o izvozu carinarnica ovjera Obrasca PDV-P Kontrolnik 405 Obrazac PDV-F Obrazac PDV za 12 mjesec Obrazac I-RA evidentiranje prometa povrat PDV-a kupcu Obrazac PDV naknadno oslobođenje izvoza osobni putnički promet II.14. s predznakom minus posrednik povrat PDV-a preko posrednika

Natrag