U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 10/20 objavljen je članak "Promjena načina oporezivanja kod obrtnika - prijelaz s dohotka na dobit". Autorica članka je mr. sc. Ida Dojčić.

Fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost i utvrđuju dohodak od samostalne djelatnosti mogu po vlastitom izboru plaćati porez na dobit umjesto poreza na dohodak. Međutim, po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti obrtnici mogu postati obveznici poreza na dobit po sili zakona, ako zadovolje uvjete propisane Zakonom o porezu na dobit. Od 1.1.2020. došlo je do značajne promjene u propisivanju uvjeta prema kojima fizička osoba, koja obavlja neku samostalnu djelatnost po osnovi koje je obveznik porez na dohodak, postaje obveznikom poreza na dobit. Tako sada, prema čl. 2. st. 4. Zakona o porezu na dobit, fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost po osnovi koje je obveznik porez na dohodak, postaje obveznik plaćanja poreza na dobit ako u prethodnom poreznom razdoblju ostvari ukupni primitak veći od 7,5 mil. kn. U porezne obveznike fizičke osobe uz obrtnike spadaju i druge fizičke osobe koje utvrđuju dohodak od samostalnih djelatnosti na temelju poslovnih knjiga prema čl. 28. Zakona o porezu na dohodak. U članku je pojašnjeno kako se utvrđuje porezna osnovica u slučaju promjene poreznog statusa obrtnika iz „dohodaša“ u „dobitaša“.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: obrt samostalne djelatnosti dohodak od samostalne djelatnosti obveznici poreza na dohodak porez na dohodak porez na dobit promjena načina oporezivanja pisana izjava o promjeni načina oporezivanja obveznici poreza na dobit "po sili zakona" ukupni primitak prihodi od potpora obavljanje zajedničke djelatnosti sastavljanje početne bilance popis imovine i obveza ispravak osnovice poreza na dobit na dobit primjena novčanog načela pri utvrđivanju osnovice poreza na dobit prijenos poreznog gubitka prijenos obrta u trgovačko društvo obračun PDV-a po fakturiranoj realizaciji obračun PDV-a po naplaćenoj realizaciji 

Natrag