U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/20 objavljen je članak "Prikriveni radni odnosi u sudskoj i upravnoj praksi". Autor članka je Vedran Jelinović.

Sažetak članka:

Kako se primjenom slobode volja ugovornih strana ne bi izigravalo sklapanje ugovora o radu, odnosno izbjegavanje izvršavanja obveza koje se vežu uz radni odnos (npr. prijava na obvezna osiguranja), u Zakonu o radu sadržana je presumpcija sklopljenog ugovora o radu ako taj drugi ugovor za obavljanje posla zapravo ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos.

Pitanje mogućeg prikrivenog radnog odnosa poslodavcu se može pokazati spornim u postupku pokrenutim od strane radnika ili od nadležne inspekcije rada, a od 1.1.2020. i od strane porezne uprave vezano uz korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakon.

U ovome članku obrađuje se sudska praksa u odnosima poslodavca i radnika odnosno nadležne inspekcije rada, te se daje osvrt na obilježja nesamostalnog rada za slučajeve korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:

ugovor o djelu prikriveni radni odnosi autorski ugovor porezne pogodnosti korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona ugovor o radu radni odnos radno pravo sudska praksa inspekcija rada

Natrag