U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/20 objavljen je članak "Prikaz izmjena Pravilnika o OIB-u". Autorica članka je Ružica Krizmanić.

Sažetak članka:
Osobni identifikacijski broj (OIB) stalna je identifikacijska oznaka, koja se koristi u službenim evidencijama, u svakodnevnom radu i kod razmjene podataka. Zakonom o osobnom identifikacijskom broju (Nar. nov., br. 60/08) propisano je da se OIB dodjeljuje obveznicima broja i to: 8 hrvatskim državljanima na temelju upisa činjenice rođenja odnosno stjecanja hrvatskog državljanstva 8 pravnim osobama sa sjedištem na području Republike Hrvatske na temelju upisa činjenice osnivanja 8 stranim fizičkim osobama na temelju upisa u službene evidencije odobrenja boravka strancima Ministarstva unutarnjih poslova i stranim fizičkim i pravnim osobama kod kojih je nastao povod za praćenje na području RH (kupnja nekretnine, otvaranje računa u banci i sl.). Pravilnikom o osobnom identifikacijskom broju (Nar. nov., br. 1/09 – 6/20) reguliran je postupak određivanja i dodjele osobnoga identifikacijskog broja.  U članku se daje prikaz najznačajnijih izmjena Pravilnika o OIB-u u prethodnim godinama, te prikaz najnovijih izmjena objavljenih u Narodnim novinama br. 6 od 16.1.2020.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: osobni identifikacijski broj (OIB) dodjela OIB-a pravnim osobama sa sjedištem na području RH stečajna masa likvidacijska masa podaci potrebni za identifikaciju obveznika broja dodjela OIB-a fizičkim osobama dodjela OIB-a stranim fizičkim osobama povod za praćenje stranih osoba dodjeljivanje OIB-a stranim fizičkim osobama radi povrata PDV-a povremeno obavljanje djelatnosti na području RH dodjeljivanje OIB-a stranim fizičkim osobama elektroničkim putem  

Natrag