U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/20 objavljen je članak "Prijelaz s oporezivanja na temelju poslovnih knjiga na paušalno oporezivanje". Autorica članka je Irena Slovinac.

Sažetak članka:
Obrtnik i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost poljoprivrede i šumarstva koji dohodak utvrđuju temeljem propisanih poslovnih knjiga, a u prethodnoj godini nisu ostvarili primitke u iznosu većem od 300.000,00 kn i nisu obveznik PDV-a mogu tražiti da od 1.1. iduće godine prijeđu na paušalno oporezivanje. Kod promjene načina oporezivanja obrtnik/poljoprivrednik postupa kao kod prestanka poslovanja. To znači da kao primitak mora iskazati sve nenaplaćene račune, zalihe sirovina i materijala, proizvodnje u tijeku, gotovih proizvoda i robe, te dugotrajnu imovinu, a kao izdatak sve neplaćene račune i druge obveze. Zahtjev za promjenu načina oporezivanja treba dostaviti Poreznoj upravi najkasnije do 15. siječnja iduće godine.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: obrtnici obveznici poreza na dobit obrtnik samostalna djelatnost dohodak paušal paušalista poljoprivrednik OPG paušalno oporezivanje promjena načina oporezivanja knjiga primitaka i izdataka obrazac RPO

Natrag