U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/20 objavljen je članak "Prijava poreza na dobit za 2019.". autorica članka je mr.sc. Ida Dojčić.

Sažetak članka:

Obveznici poreza na dobit sastavljaju prijavu poreza na dobit na PD obrascu, čiji je sadržaj propisan Pravilnikom o porezu na dobit. Izmijenjene odredbe Zakona o porezu na dobit (Nar. nov., br. 121/19) primjenjuje se u postupku podnošenja prijave poreza na dobit za 2020. godinu i nadalje, odnosno za porezna razdoblja koja počinju teći od 1. siječnja 2020. Međutim, dio novih odredbi na odgovarajući način se primjenjuje u postupku podnošenja Prijave poreza na dobit za 2019. godinu. Primjena izmijenjenih odredbi Zakona o porezu na dobit regulirana je izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dobit (Nar. nov., br. 1/20), ali se na postupke podnošenja Prijava poreza na dobit za 2019. primjenjuju odredbe Zakona i Pravilnika o porezu na dobit koje su bile na snazi do 31.12.2019. Prethodnim izmjenama Pravilnika (Nar. nov., br. 1/19) propisani novi PD i PD-NN obrasci za 2019. godinu. Izmjene PD obrasca za 2019. godinu odnose se na uključivanje sljedećih stavaka u PD prijavu:

  • br. 10. – Dobit kontroliranog inozemnog društva (čl. 30.b i 30.c Zakona)
  • br. 12. – Prekoračeni troškovi zaduživanja (čl. 30.a Zakona)
  • lX Pregled neiskorištenih prava na prijenos gubitka prema godinama nastanka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:

porez na dobit stope poreza na dobit 12% i 18% PD obrazac za 2019. godišnji financijski izvještaji obveznici poreza na dobit osnovica poreza na dobit porezna razdoblja porezne olakšice porez na dobit po odbitku porezne olakšice za potpomognuta područja potpore male vrijednosti prijenos poreznog gubitka porezno nepriznati rashodi smanjenja dobiti/povećanja gubitka prekoračeni troškovi zaduživanja kontrolirana inozemna društva povezana poduzeća državna potpora za obrazovanje i izobrazbu državna potpora za istraživačko-razvojne projekte poticaji ulaganja porezna obveza predujmovi poreza na dobit uračunavanje poreza plaćenog u inozemstvu prilozi uz poreznu prijavu razlika poreza za uplatu razlika poreza za povrat Izvješće o dobiti kontroliranog inozemnog društva – Obrazac PD-KID

Natrag