U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Povrat poreza za 2019. dostavom privremenog poreznog rješenja u posebnom postupku". Autorica članka je mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović.

Porezna uprava je obvezna građanima koji su u 2019. ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (osim obveznika koji ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi), te poreznim obveznicima koji su ostvarili drugi dohodak koji se ne smatra konačnim, po službenoj dužnosti utvrditi godišnji porez na dohodak i prirez porezu te dostaviti privremeno porezno rješenje (do 30.6.2020.), neovisno o tome je li se po godišnjem obračunu utvrđuje pravo na povrat poreza ili razlika za uplatu.

Kao mjeru pomoći građanima radi nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih virusom COVID-19, izmjenama Zakona o porezu na doho)dak (s primjenom od 20.3.2020.), već pri dostavi privremenih poreznih rješenja građanima, tijekom mjeseca lipnja 2020. obavljena je i isplata više plaćenog poreza i prireza porezu na dohodak na njihove račune, uz zadržavanje prava na podnošenje prigovora.

O navedenom, kao i mogućnostima podnošenja prigovora od strane poreznih obveznika – fizičkih osoba, piše autorica članka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: povrat poreza za 2019. privremeno porezno rješenje posebni postupak

Natrag