U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Plaća i dodaci na plaću". Autor članka je Dinko Lukač.

Iznos plaće za redovan rad u punom ili nepunom radnom vremenu kao i ostvarivanje drugih prava iz radnog odnosa uređuje se izvorom radnog prava (ugovorom o radu, pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom, posebnim propisom) kojeg primjenjuje poslodavac. Osim prava na plaću za redovan rad, radnik ima pravo i na povećanu plaću za prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je određeno da se ne radi te za rad u otežanim uvjetima. Podaci iz evidencije o radnom vremenu radnika su podloga za obračun plaće.

Autor u članku piše o utvrđivanju plaće i obračunu dodataka na plaću s osnove prekovremenog rada, rada noću, rada u smjenama, rada nedjeljom, blagdanom, kumuliranju dodataka, te o poreznom tretmanu navedenih uvećanja i iskazivanju istih u obračunskoj listi kao i u Obrascu JOPPD.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: Iznos plaće minimalna plaća 4.062 51 kn bruto radno vrijeme puno nepuno dodatak na plaću prekovremeni rad 10 sati tjedno 180 sati godišnje noćni rad rad nedjeljom blagdanom neradnim danom struktura plaće nije dio minimalne plaće osnovica državni službenik kolektivni ugovor službenik javna služba COVID-19 proširena primjena graditeljstvo ugostiteljstvo rad u smjenama I. smjena II. smjena III. smjena porezni tretman uvećanja plaće predujam poreza umanjenje predujma radnik HRVI evidencija platna lista obračun plaće sadržaj isplata plaće rok neisplata plaće Obrazac NP1 nalog za plaćanje Obrazac JOPPD šifra osobnog primanja 100

Natrag