U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/20 objavljen je članak "PDV kod isporuka bez naknade".  Autorica članka je mr. sc. Ida Dojčić.

Oporezivanju PDV-om podliježu isporuke obavljene uz naknadu. Međutim, u određenim slučajevima se smatra da je isporuka obavljena uz naknadu i kao takva oporeziva PDV-om, iako formalno naknada nije primljena, uz uvjet da je pri nabavi korišten odbitak pretporeza. Radi se o slučajevima isporuka dobara ili obavljanja usluga bez naknade iz privatnih, nepoduzetničkih razloga. Isporuke bez naknade mogu biti obavljene i u poslovne svrhe, primjerice davanje promidžbenih predmeta, te se takve isporuke ne smije izjednačavati sa izuzimanjem dobara ili usluga. U članku je pojašnjeno utvrđivanje porezne osnovice i obveze PDV-a kod isporuka bez obračunavanja naknade.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: PDV isporuke dobara uz naknadu isporuke dobara bez naknade obavljanje usluga bez naknade porezna osnovica obveza PDV-a isporuke osobama u obiteljskim i drugim bliskim osobnim vezama s poreznim obveznikom te u slučaju postojanja financijskih i pravnih veza tržišna vrijednost izuzimanje dobara i usluga u neposlovne svrhe prestanak obavljanja gospodarske djelatnosti

Natrag