U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 6/20 objavljen je članak "Pandemija COVID 19 i gospodarske mjere: što smo naučili?"  Autorice članka su Anđa Redžić i mr. sc. Martina Ciglević.

Pandemija izazvana COVID-om 19 je, osim zdravstvenog aspekta, uzrokovala i znatan gospodarski pad. Nesporno je da će doći do pada BDP-a, kako na svjetskoj razini tako i na razini Europske unije, pa time i Hrvatske. Ono što će biti značajno za ovu krizu je pad potražnje uvjetovan primarno osjećajem straha i neizvjesnošću, što će izravno utjecati na pad proizvodnje, a time i na pad zaposlenosti. Povećanje nezaposlenosti s jedne strane, smanjenje investicija, a posebice s aspekta državnih investicija i potrošnje, očekivano smanjenje plaća u državnom sektoru kao i značajno povećanje rashoda za potrebe zdravstvenog sustava, očekivano dramatično smanjenje javne nabave stvorit će opće pretpostavke za realan pad BDP-a, kao i recesiju s nepoznatim rokom trajanja. Za 2020. godinu je prilikom projekcija proračuna Vlada RH predviđala rast BDP-a po stopi od 2,6%. U novim okolnostima potpuno je jasno da ne samo da neće doći do planiranog rasta BDP-a, već je jasno da će stopa rasta biti negativna. Očekivani pad BDP-a po nekim procjenama od 10 do 20% će destabilizirati javne financije, te ugroziti poslovanje velikog broja poslovnih subjekata u RH. U članku autorice pišu o utjecaju pandemije na ekonomske pokazatelje država zahvaćenih ovom pandemijom, kao i mjerama pomoći gospodarstvu koje je provela RH i neke od država u našem okruženju.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: COVID 19 BDP RH likvidnost solventnost rokovi ispunjenja novčanih obveza plan financijskog restrukturiranja mjere za suzbijanje ekonomskih posljedica pandemije  COVID 19 potpore poduzetnicima potpore za zapošljavanje odgoda plaćanja poreza i doprinosa otpis poreza i doprinosa oslobođenje od plaćanja javnih davanja rokovi podnošenja poreznih prijava mjere iz područja monetarne politike kreditne institucije krediti HBOR Europska komisija

Natrag