U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/20 objavljen je članak "Osiguranje carinskog duga". Autorice članka su Ana-Marya Radoš i mr. sc. Melita Buljan.

Sažetak članka:
siguranje u carinskim postupcima podnosi se u onim slučajevima kada se roba stavlja u neki carinski postupak u kojem nastaje ili bi mogao nastati carinski dug, a istim se osigurava iznos carinskog duga. Carinski zakonik Unije donio je nekoliko novina koje su vezana uz načine i mogućnosti osiguranja carinskog duga. Najznačajnija novina se odnosi na obvezu provođenja postupka izdavanja odobrenja u svim slučajevima kada se želi koristiti zajedničko osiguranje bez obzira na vrstu carinskog postupka za koji se to osiguranje zahtijeva. Zbog toga je izmijenjena procedura podnošenja i odobravanja određenog osiguranja, što je nažalost utjecalo i na duže razdoblje odobravanja zajedničkog osiguranja. U ovom tekstu biti će obrađene mogućnosti i uvjeti korištenja osiguranja u carinskim postupcima, pojedinačno i zajedničko osiguranje, izdavanje odobrenja za zajedničko osiguranje, opoziv, povrat osiguranja te praćenje iskorištenosti osiguranja.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Carinski postupak carinski dug osiguranje carinskog duga izuzetak smještaj robe u slobodnu zonu primjena postupka vanjske proizvodnje osiguranje pojedinačno zajedničko gotovinski polog preuzeta obveza jamca bivša bankovna garancija zadužnica opoziv povrat osiguranja odobrenje za zajedničko osiguranje referentni iznos praćenje iskorištenosti osiguranja websped pravilnik o osiguranju carinskog duga

Natrag