Poštovani pretplatnici,
 
u nastavku donosimo najvažnije obavijesti za proračune i proračunske korisnike.
 
Ministarstvo financija objavilo je okružnicu u petak 20. ožujka, čiji isječak dajemo u nastavku, a kompletan tekst okružnice možete preuzeti ovdje.

 

“Odgoda predaje tromjesečnih financijskih izvještaja
 
U posebnim okolnostima vezanim uz pojavu bolesti COVID - 19 uzrokovanu epidemijom virusa SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, a sukladno dostavljenim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Nacionalnog kriznog stožera i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, organizacija rada u javnim službama prilagođena je novonastaloj situaciji te svedena na nužne zaposlenike.
 
Budući da provođenje knjigovodstvenih evidencija pretpostavlja mogućnost korištenja računovodstvenih računalnih programa i uvid u knjigovodstvenu dokumentaciju koja je podloga za knjiženja, kao i za samu izradu izvještaja, pojedini obveznici nisu u mogućnosti navedeno provoditi od kuće.
 
S obzirom na naveđeno, Ministarstvo financija do daljnjega odgađa rok predaje financijskih izvještaja za razdobtje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. svim obveznicima proračunskim i izvanproračunskim korisnicima te jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave definiranim Pravilnikom o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu (Narodne novine, broj 3/15, 93/I5, 135/15, 2/l7, 28/17, 112/18 i 126/19).
 
O novom roku, ovisno o kretanju epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, naknadno će biti obaviješteni svi obveznici predaje financijskih izvještaja.”

 

Predaja Izjave o fiskalnoj odgovornosti
 
Istom okružnicom Ministarstvo financija je obavijestilo da nema odgode predaje Izjave za one obveznike kojima je rok predaje 31. ožujka 2020.
S obzirom na novonastalu situaciju u Gradu Zagrebu zbog jučerašnjih potresa, nemamo informaciju mijenja li se rok za predaju Izjave za obveznike predaje na području Grada Zagreba.

 

23. dopune SDR-a: Novo uređenje dugotrajne nefinancijske imovine male vrijednosti i sitnog inventara od 2020. godine
 
Na TEB-ovim internetskim stranicama on-line izdanja priručnika “Sustav državne riznice i proračuna JLS-a - SDR” postavljen je novi članak u PETOM DIJELU, pod 6 (5-6), kojemu možete pristupiti ovdje (pristup je besplatan za sve pretplatnike SDR-a, uz PIN).
 
U članku se pojašnjava primjena novih odredbi Pravilnika o proračunskom računovodstvu o iskazivanju dugotrajne nefinancijske imovine male vrijednosti i sitnom inventaru, koje se primjenjuju na poslovne događaje od 1. siječnja ove godine.

Pazite jedni na druge i ostanite zdravi!
 
 
Lijep pozdrav i ugodan ostatak dana.
Vaš TEB


Natrag