U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/20 objavljen je članak "Novine u trošarinskim propisima". Autorica članka je Željka Marinović.

Sažetak članka:
Izmjenama trošarinskih propisa (Zakona o trošarinama i Pravilnika o trošarinama) ukinuta je obveza podnošenja mjesečnih izvještaja trošarinskim obveznicima na duhanske prerađevine, proširen je institut povrata dijela plaćene trošarine na dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo za komercijalni prijevoz robe i putnika u željezničkom prometu, propisano je oslobođenje od plaćanja trošarine na električnu energiju koja se koristi za pogon željeznice i tramvaja u komercijalnom prijevozu robe i putnika, uvodi se posebno odobrenje i za energente iz čl. 51. Zakona o trošarinama, itd. U tekstu članka autorica piše o novinama u trošarinskim propisima u 2020. koje su rezultat 4 kruga porezne reforme.   

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Zakon o trošarinama izmjene Pravilnik o trošarinama ukidanje obveze podnošenja mjesečnih izvješća za duhanske prerađevine ukidanje MI-C MI-CR-CL MI-DP MI-OT povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo komercijalni prijevoz robe i putnika cestovni prijevoz željeznički prijevoz privremena zabrana obavljanje djelatnosti izvješća za energente posebno odobrenje za energente izjava o uvozu energenata izjava o kupnji energenta iz članka 51. Zakona označavanje plavom bojom denaturiranog alkohola

Natrag