U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/20 objavljen je članak "Neisplata plaće radnicima i članovima uprave i obveza obračuna poreza i doprinosa". Autorica članka je Sanja Živko.

Sažetak članka:

Prema Zakonu o radu poslodavac je dužan radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu utvrđenim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu. Plaća se isplaćuje nakon obavljenog rada. Ako poslodavac radniku ne isplati plaću do kraja mjeseca u kojem je istu trebao isplatiti, obvezan je izvršiti obračun neisplaćene plaće. Radnicima dostaviti obračun(e) plaće koju je bio dužan isplatiti, obračunati i uplatiti obvezne doprinose, porez i prirez ukoliko je propisan, te dostaviti obrazac JOPPD za neisplaćenu plaću. U nastavku članka prikazujemo obračun i iskazivanje neisplaćene plaće za radnike i članove uprave.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:

neisplata plaće djelomična isplata plaće neisplata plaće članu uprave obveza poslodavca kod neisplate plaće obračun plaće obračun poreza obračun doprinosa iskazivanja neisplaćene plaće u JOPPD obrazac NP 1 rok predaje NP 1 predaja JOPPD kod neisplate plaće

 

 

Natrag