U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Naknade za odvojeni život od obitelji – porezni tretman". Autori članka su: Dražen Opalić i Gordana Lončar.

Pravo radnika na naknadu za odvojeni život od obitelji nije uređeno niti jednim zakonskim propisom već se isto utvrđuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili odlukom poslodavca o isplati. To znači da ako pravo radnika na naknadu za odvojeni život nije utvrđeno nekim od izvora radnih prava, radnik to pravo niti ne ostvaruje.

Zakonom o porezu na dohodak propisana je visina naknade za odvojeni život koja se može isplatiti fizičkim osobama bez obračuna i uplate poreza na dohodak kao i uvjeti za isplatu iste, i to u iznosu do 1.750,00 kn mjesečno.

Autori članka, pored ostalog, ukazuju na uvjete koji moraju biti zadovoljeni da bi poslodavac mogao neoporezivo isplatiti propisani iznos, na primjerima pojašnjavaju način izračuna dnevne naknade te ukazuju na način isplate naknade i izvješćivanju Porezne uprave o isplati naknade.

 

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: naknada za odvojeni život odvojeni život isplata naknade za odvojeni živo tJOPPD

 

Natrag