U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/20 objavljen je članak "Najniža osnovica za obračun doprinosa - primjena za radnike". Autorica članka je mr. sc. Mirjana Paić Ćirić.

Sažetak članka:
Pri isplati plaće, osnovica za obračun doprinosa je ostvarena plaća koja ne može iznositi manje od minimalne plaće. Međutim, Zakonom o doprinosima propisana je, pored ostalih osnovica, i najniža mjesečna osnovica za obračun doprinosa koju poslodavac, u određenim slučajevima, mora primijeniti pri obračunu doprinosa, što se i obrazlaže na primjerima. Poslodavac je obvezan za radnike, ako im je plaća uvećana za ostale primitke za određeni mjesec niža od najniže mjesečne osnovice, obračunati i uplatiti sve doprinose prema najnižoj mjesečnoj osnovici koja za 2020. iznosi 3.321,96 kn. Ako je razdoblje u osiguranju kraće od mjesec dana, a mjesečna osnovica je propisana kao umnožak iznosa prosječne plaće i određenoga koeficijenta, iznos najniže osnovice je razmjeran broju dana u osiguranju u odnosu na ukupan broj dana toga mjeseca. Stoga pri obračunu doprinosa valja posebno voditi računa o utvrđivanju razmjernog dijela osnovice ako je plaća/naknada plaće manja od propisanog iznosa kao i o iskazivanju u obrascu JOPPD.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: najniža osnovica za obračun doprinosa najniža mjesečna osnovica za 2020. neplaćeni dopust bolovanje subota i nedjelja neopravdani izostanak

Natrag