U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/20 objavljen je članak "Mobilizirane osobe i pričuvnici na izvršavanju vojne obveze - naknade i javna davanja". Autori članka su: Dražen Opalić; Gordana Lončar.

Zbog nastupa posebnih okolnosti (koronavirusa, potresa) mobilizirale su fizičke osobe u civilni stožer. Za vrijeme mobilizacije osobe ostvaruju pravo na naknadu plaće, ali i određene naknade propisane zakonskim i podzakonskim propisima. Pritom je bitno istaći da naknada plaće koju isplaćuju poslodavci mobiliziranim radnicima ne podliježe plaćanju poreza na dohodak s obzirom na propisano oslobođenje, ali je poslodavac obvezan obračunati i uplatiti propisane doprinose, uz obvezu iskazivanja u JOPPD obrascu. Isplaćenu naknadu poslodavac može refundirati od nadležnog tijela, temeljem propisanog obrasca.

Isto tako, i nadležna tijela imaju obvezu isplatiti osobama koje su mobilizirale propisanu naknadu po danu mobilizacije i ostala materijalna prava. Uz to, nadležna su tijela obvezna osigurati mobiliziranje osobe te o tome izvijestiti na JOPPD obrascu.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: civilna zaštita mobilizacija naknada plaće za vrijeme mobilizacije naknada za mobilizaciju pričuvnici

 

Natrag