U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/20 objavljen je članak "Mlade osobe - oslobođenje/umanjenje poreza na dohodak". Autorica članka je Gordana Lončar.

Sažetak članka:
Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak (Nar. nov., br. 121/19),  koje su stupile na snagu 1. siječnja 2020., propisana je nova olakšica, na godišnjoj razini, za mlade osobe do 30-te godine života. Naime, osobe u dobi do 25 godina života u cijelosti su oslobođene plaćanja poreza na dohodak, a osobama u dobi od 26. do 30. godine života porez će se umanjiti za 50%. Pritom propisano oslobođenje odnosno umanjenje provodi Porezna uprava u posebnom postupku utvrđivanja poreza što znači da poslodavci tijekom godine za te osobe obračunavaju predujam poreza na način propisan za sve druge radnike, bez oslobođenja odnosno umanjenja. Autorica u članku na primjerima prikazuje način obračuna poreza za navedene osobe, uključujući i primjere za osobe koje žive na području I. skupine.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: mlade osobe oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak umanjenje poreza za mlade osobe obračun poreza za mlade osobe

Natrag