U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 7/20 objavljen je članak "Iskazivanje isplate plaće radnicima za koje je poslodavac ostvario potporu HZZ-a (COVID – 19) u Obrascu JOPPD". Autorica članka je Sandra Pezo.

Poslodavac koji je za radnika ostvario potporu za očuvanje radnih mjesta HZZ-a oslobođen je obveze plaćanja obveznih doprinosa za iznos isplaćene potpore, a koju mora kao dio ugovorene plaće iskazati u Obrascu JOPPD na isti način (korištenjem istih šifri) kao i kod svake druge isplate plaće. Navedeno oslobođenje provodi PU po službenoj dužnosti umanjenjem obveze na porezno-knjigovodstvenoj kartici poslodavca i to na temelju podataka razmijenjenih sa HZZ-om iz dokaza o isplaćenoj plaći stjecatelja potpore i podataka iskaznih u Obrascu JOPPD.

Budući je potpora za travanj i svibanj, kao i lipanj, utvrđena u iznosu od 4.000,00 kn, a pojedini radnici u svojim ugovorima o radu imaju navedenu minimalnu plaću, postavilo se pitanje iskazivanja plaće/potpore u Obrascu JOPPD o čemu i piše autorica članka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi: JOPPD minimalna plaća COVID-19 potpore za svibanj potpore za travanj oslobođenje od plaćanja doprinosa

Natrag