U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Godišnji obračun poreza na dohodak od nesamostalnog rada". Autorica članka je Sandra Pezo.

Zakonom o porezu na dohodak su propisani slučajevi kada je poslodavac obvezan sastaviti godišnji obračun za radnike koji nisu mogli iskoristiti pripadajući osobni odbitak jer im nije isplaćivana plaća (dobivali su naknadu plaće na teret HZZO-a ili Državnog proračuna RH) ili su preplatili porez jer im je u nekim mjesecima isplaćen veći iznos plaće, bonus i sl. te je došlo do oporezivanja po poreznoj stopi od 36%.

Prema čl. 47. Zakona, isplatitelji primitaka s osnove nesamostalnog rada, navedeni u čl. 21. Zakona, obvezni su sastaviti godišnji obračun poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak iz plaća radnika u prosincu tekuće godine, a najkasnije do 31.12., i to za radnike i fizičke osobe koji su kod njega ostvarivali te primitke u cijelom poreznom razdoblju (svih 12 mjeseci), a nisu mijenjali prebivalište ili uobičajeno boravište između gradova i općina koje su propisale plaćanje prireza porezu na dohodak. Također je bitno napomenuti kako su poslodavci pri konačnom obračunu poreza dužni, ako je u toku godine promijenjena stopa prireza porezu na dohodak, primijeniti prosječnu stopu prireza.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: godišnji obračun plaće godišnji obračun poreza na dohodak od nesamostalnog rada zadnja plaća isplata zadnje plaće reobračun naknadna isplata obveza sastavljanja godišnjeg obračuna plaće za koga se sastavlja godišnji obračun JOPPD  

 

Natrag