U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Evidencija prometa nekretnina". Autorica članka je Ana Vrdoljak.

Podaci iskazani u ispravi o stjecanju nekretnina evidentiraju se u Evidenciju prometa nekretnina, koju vodi Porezna uprava. Ovaj aplikativni podsustav predstavlja alat službenicima Porezne uprave, koji omogućuje brzo i učinkovito utvrđivanje porezne obveze poreza na promet nekretnina. Evidencija prometa nekretnina je evidencija o prometima nekretnina, nastalim na teritorijalnom području Republike Hrvatske, prijavljenima nadležnoj ispostavi Porezne uprave. Osim prometa nekretnina oporezivog po Zakonu o porezu na promet nekretnina, Evidencija prometa nekretnina sadrži i podatke o prometu, odnosno isporukama nekretnina koje su u cijelosti oporezive PDV-om (građevina i zemljište na kojoj se ona nalazi). U članku se pojašnjava koje sve podatke sadrži ova Evidencija, tko može koristi podatke iz Evidencije te načinu korištenja tih podataka.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Evidencija prometa nekretnina isporučitelji nekretnina stjecatelji nekretnina porez na promet nekretnina PDV isporuka nekretnina isporuka zemljišta Prijava prometa nekretnina (PPN) ePorezna ePPN podaci iskazani u ispravi o stjecanju nekretnine tržišna vrijednost nekretnina javni bilježnici sudovi i druga javnopravna tijela Zakon o porezu na promet nekretnina Pravilnik o obrascu prijave prometa nekretnina i Evidenciji prometa nekretnina Informacijski sustav tržišta nekretnina – eNekretnine 

Natrag