U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 11/20 objavljen je članak "Evidencija dugotrajne imovine samostalnih djelatnosti". Autorica članka je mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović.

Popis dugotrajne imovine sastavlja se na Obrascu DI na početku obavljanja obrtničke djelatnosti, te vodi neprekidno sve do otuđenja ili likvidacije imovine, a obrtnicima služi za utvrđivanje izdataka otpisa ili amortizacije. Obračun amortizacije dugotrajne imovine čija je pojedinačna nabavna vrijednost veća od 3.500,00 kn a vijek trajanja duži od godine dana, obavlja se prema stopama amortizacije propisanim čl. 12. Zakona o PD-u. Obračunana amortizacije na dugotrajnu imovinu koja se koristi za obavljanje djelatnosti, ali nije iskazana u Obrascu DI, ne priznaje se u poslovne izdatke, kao ni dodatna ulaganja na dugotrajnoj imovinu koja nisu evidentirana u Obrascu DI.

Bez obzira što je plaćena, pri nabavi dugotrajne imovine obrtnici ne mogu u Obrascu KPI iskazati izdatke odmah, već se trošak nabave te imovine priznaje u trenutku obračuna amortizacije. Dugotrajnu imovinu obrtnika i nakon što je u cijelosti otpisana, potrebno je zadržati u evidenciji u Obrascu DI, sve dok se ne proda ili na neki drugi način otuđi. Na otpisanu dugotrajnu imovinu nije dopušteno ponovo obračunavati amortizaciju, neovisno što je ista i dalje u upotrebi.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: dugotrajna imovina obrazac DI popis dugotrajne imovine osnovna sredstva Knjiga primitaka i izdataka KPI sitan inventar obrt obrtnik samostalna djelatnost OPG Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo poljoprivrednik slobodno zanimanje porez na dohodak amortizacija stope amortizacije poslovne knjige nekretnine 

Natrag