U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 5/20 objavljen je članak "E-nadzor u sklopu poreznog nadzora". Autor članka je Davor Burić.

Elektronički nadzor (e-nadzor) predstavlja verifikaciju/provjeru računovodstvenih transakcija (njihovih izvora/podrijetla) obrađenih u elektroničkom okruženju primjenom analiza, evaluacije i metoda testiranja u nadzoru, uz pomoć računalnih alata, te ispitivanje računovodstvenog računalnog programa (softvera), kako bi se osigurala točna obrada svih transakcija koje porezni obveznik unese, pod uvjetom da ga porezni obveznik ispravno koristi. E-nadzor je samo jedan od dijelova poreznog nadzora, te nakon provjere i ispitivanja transakcija i računalnog sustava pomoću alata, tehnika i metoda e-nadzora u najvećem broju nadzora slijedi „klasični“ nadzor, tijekom kojega se provjerava konkretna dokumentacija (ugovori, računi, prilozi računa i drugi dokumenti) na koju je ukazala provjera alatima e-nadzora.  Alatima e-nadzora mogu se ispitati i provjeriti cjelokupni podaci sadržani u bazama podataka s transakcijama u nekoj tvrtki, što je bitna prednost u odnosu na klasične provjere, gdje se uvijek uzima neki veći ili manji uzorak transakcija za provjeru, što naročito dolazi do izražaja u većim tvrtkama koje imaju veliki broj transakcija. U članku se pojašnjava o načinima provjere i ispitivanja transakcija i računalnog sustava pomoću alata, tehnika i metoda e-nadzora.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: porezni nadzor elektronički nadzor (e-nadzor) predaja poslovnih knjiga i evidencija u elektroničkom obliku pristup softveru i hardveru i bazama podataka Uputa o dostavi podataka u elektroničkom obliku u standardiziranom obliku na zahtjev PU originalne ili izvedene baze podataka knjigovodstvene evidencije matične evidencije blagajničke evidencije materijalno i robno knjigovodstvo PDV evidencije fiskalizacija evidencija obračuna plaća analitički alati za provođenje e-nadzora ACL IDEA SESAM Arbutus planiranje e-nadzora obavijest o poreznom nadzoru utvrđivanje i evidentiranje činjenica o sustavu i podacima zahtjev za dostavu podataka zahtjev za uvid u podatke o računalnim sustavima testovi sukladnosti testovi materijalnosti testovi glave knjige test PDV-a

Natrag