U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 10/20 objavljen je članak "Dnevnice za rad na terenu i kriteriji razlikovanja dnevnice za rad na terenu i dnevnice za službeni put". Autori članka su: Dražen Opalić i Gordana Lončar.

Pravo radnika na dnevnice za rad na terenu u zemlji i inozemstvu, dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu i dr., nisu prava koja su uređena Zakonom o radu  već se ista utvrđuju izvorom radnoga prava.

Poreznim su propisima utvrđeni iznosi koje poslodavci mogu neoporezivo isplatiti svojim radnicima, a poslodavac odlučuje o iznosu koji će se isplaćivati. Za neoporezivu isplatu dnevnica za rad na terenu propisano je nekoliko uvjeta koji moraju biti zadovoljeni, ali broj sati provedenih na terenu nije jedan od njih. U članku je također ukazano i na razlikovanje između dnevnica za rad na terenu i dnevnica za službena putovanja, s posebnim osvrtom na prijevozničke tvrtke.

O isplati dnevnica za rad na terenu propisana je i obveza izvješćivanja na Obrascu JOPPD što je i prikazano na konkretnom primjeru.

 

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: dnevnice za rad na terenu teren terenska dnevnica dnevnica za službeno putovanje iznosi dnevnica neoporeziva isplata dnevnica dnevnice za rad na terenu u inozemstvu 

Natrag