U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/20 objavljen je članak "Članarina TZ – Obrazac TZ 1". Autor članka je Dinko Lukač.

Sažetak članka:
Za 2020. obveznik plaćanja članarine turističkoj zajednici (TZ) je pravna i fizička osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost za koju je propisana obveza obračuna članarine TZ, a ta se obveza utvrđuje na propisanom Obrascu TZ 1. Za 2020. članarinu TZ treba platiti i fizička osoba koja pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), a obvezu iste treba utvrditi putem propisanog Obrasca TZ 2.
U tekstu članka možete pročitati o specifičnosti obračuna članarine TZ i načinu izvješćivanja za 2019. na Obrascu TZ 1, o obveznicima plaćanja članarine za 2020. godinu, djelatnostima za koje se plaća članarina i djelatnostima za koje se ne plaća članarina za 2020. godinu, propisanim stopama po skupinama, utvrđivanju osnovice za obveznike poreza na dobit, utvrđivanju osnovice za neprofitne organizacije (obveznike poreza na dobit u paušalnom iznosu), utvrđivanju osnovice za obveznike poreza na dohodak te za privatne iznajmljivače, utvrđivanju iznosa članarine uz popunjavanje propisanog Obrasca TZ 1 i Obrasca TZ 2  te propisanim umanjenjima ako pravne i fizičke osobe obavljaju gospodarsku djelatnost na područjima općina i gradova koji se smatraju potpomognutim područjima od I. do IV. razvojne skupine jedinica lokalne samouprave.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

 

Ključne riječi: Članarina TZ Obrazac TZ 1 Obrazac TZ 2 obveznik plaćanja popis djelatnosti koje plaćaju koje ne plaćaju članak 5. Zakona skupine prva druga treća četvrta peta stope 0,16150 0,12920 0,09690 0,03230 0,01938 osnovica svi prihodi ukupan prihod od obavljanja gospodarske djelatnosti svi primici ukupno ostvareni naplaćeni prihod privatni iznajmljivač godišnji paušalni iznos članarine broj kreveta broj smještajnih jedinica cijena za krevet cijena za smještajnu jedinicu umanjenje članarine za 20% na potpomognutim područjima I. do IV. skupine jedinica lokalne samouprave JLS

Natrag