U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/20 objavljen je članak "Carinski postupci 42 i 63". Autorica članka je mr.sc. Melita Buljan.

Sažetak članka:

Postupak puštanja robe u slobodan promet je jedan od carinskih postupaka koji se primjenjuje na carinskom području Europske unije (EU), a podrazumijeva obračun svih uvoznih davanja za tu robu u postupku carinjenja. Međutim, carinski postupci 42 i 63 kao vrste postupka puštanja u slobodni promet (uvoz) omogućuju oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvoznom carinjenju u Republici Hrvatskoj (RH) ako je roba namijenjena obvezniku PDV-a u drugoj državi članici EU. O specifičnostima navedenih postupaka i osobama koje ih mogu primjenjivati autorica potanje piše u članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Ključne riječi:

Postupak puštanja robe u slobodan promet uvoz robe bez PDV-a postupak 42 postupak 63 oslobođenje od PDV-a kod uvoza isporuka u drugu državu članicu EU Intrastat uvoznik robe je osoba iz RH uvoznik robe je osoba iz druge države članice EU postupak 42 i trostrani posao naknadna naplata PDV-a rizik postupka

 

 

Natrag