Tko može iznajmljivati apartmane?

Sobe, apartmane, kuće za odmor i objekte za robinzonski smještaj odnosno zemljišta za kamp i kamp-odmorište u RH mogu iznajmljivati:

  • državljani RH,
  • državljani ostalih država članica EGP-a (država članica EU, Islanda, Lihtenštajna i Norveške) te Švicarske Konfederacije.

Državljani trećih zemalja koji žele u RH iznajmljivati svoje apartmane, kuće za odmor, zemljište za kamp moraju registrirati obrt ili trgovačko društvo.

Građani mogu iznajmljivati sobe, apartmane, kuće za odmor te zemljište za kamp, samo u objektu odnosno na zemljištu:

  • kojeg su vlasnik i/ili
  • koji su u vlasništvu njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera, srodnika u ravnoj liniji ili člana obitelji, uz njihovu pisanu suglasnost za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Građanin (iznajmljivač) ne može pružati usluge smještaja u objektu uzetom u zakup.

Nije li građanin vlasnik objekta/zemljišta ili objekt nije u vlasništvu člana obitelji ili druge prethodno navedene osobe, nadležni ured neće izdati rješenje za odobrenje pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Iznajmljivanje apartmana ili drugih objekata/zemljišta turistima bez rješenja smatra se neregistriranim pružanjem ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i podliježe sankcijama.

Za pružanje usluga smještaja iznajmljivač mora ishoditi rješenje za odobrenje pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahtjev za izdavanje rješenja podnosi se nadležnom uredu prema mjestu pružanja usluga. Objekt u kojem će se pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu mora ispunjavati minimalne uvjete i uvjet za kategoriju. Građevina u kojoj će se pružati ugostiteljske usluge mora ispunjavati uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja.

Iznajmljivači mogu svojim gostima pružati samo usluge smještaja i doručka i to one koje su im utvrđene rješenjem. 

 

Detaljnije o iznajmljivanju i obvezama iznajmljivača pročitajte u časopisu "Financije, pravo i porezi" u člancima:

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Godišnju pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ za 2019. možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a po cijenama od 1.000,00 kn (internet izdanje), 1.300,00 kn (tiskano izdanje) ili 1.600,00 kn (internet i tiskano izdanje).

 

Imate li dodatnih pitanja u vezi obavljanja ugostiteljske djelatnosti?

Pridružite nam se na TEB-ovom seminaru "Novosti i aktualnosti za ugostitelje" koji se održava 17.4.2019. (srijeda), a na kojem ćemo govoriti od: najčešćim pitanjima i nepravilnostima prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti; posebnostima radnih odnosa u ugostiteljskoj djelatnosti; primjeni GDPR-a u ugostiteljstvu i obračunu plaća i neoporezivih isplata u ugostiteljstvu.

Natrag