Mjesto i datum održavanja:

  • Zagreb, 17. travnja 2019. (srijeda), Sheraton Zagreb Hotel, Ul. kneza Borne 2

Vrijeme održavanja:

  • Početak: u 9,30 sati
    Prijam: od 8,45 sati

 

Predavači:

Darko Marečić, dipl. iur., vanjski suradnik s dugogodišnjim iskustvom na poslovima višeg turističkog inspektora i voditelja područne jedinice službe Turističke inspekcije Zagreb

Vedran Jelinović, dipl. iur., TEB-ov savjetnik

mr. sc. Mirjana Paić Ćirić, TEB-ova savjetnica

 

Program:

1. Najčešća pitanja i nepravilnosti prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti

  • Gdje i koje oznake ugostitelj mora istaknuti na/u objektu?
  • U kojem radnom vremenu mogu raditi ugostiteljski objekti, te može li se radno vrijeme ugostiteljskog objekta koji posluje u dvojnoj vrsti preklapati?
  • Tko smije i uz koje uvjete pripremati i posluživati jela i pića na prigodnim proslavama i manifestacija?
  • U kojem vremenu i kojom opremom mogu raditi terase?
  • Koje su obveze ugostitelja glede isticanja cijena, jelovnika, izdavanja računa i dr.?
  • Postoji li obveza utvrđivanja normativa za tzv. „Švedski stol“? Mora li se utvrđivati normativ za utrošak vode u pojedinim jelima i napitcima?
  • Može li iznajmljivač pružati ugostiteljske usluge u objektu kojeg nije vlasnik?
  • Moraju li cijene u cjeniku u objektu iznajmljivača i objavljene na oglašivačkom portalu biti iste?
  • Može li (odnosno do kada) iznajmljivač pružati usluge polupansiona i pansiona?
  • Može li iznajmljivač svoje goste odvoziti na putne terminale i izletničke destinacije?
  • Do kada iznajmljivači moraju opremiti i urediti objekte kako bi zadržali  pravo isticanja oznake  (zvjezdica) za utvrđenu im kategoriju?
  • Na koje načine se mora gostu omogućiti podnošenje prigovora i koje su obveze ugostitelja?
  • Koje su najčešće nepravilnosti ugostitelja i iznajmljivača koje inspektori utvrde u nadzoru?

2. Posebnosti radnih odnosa u ugostiteljskoj djelatnosti

  • Kako se pripremiti za turističku sezonu? Najčešće greške poslodavaca iz 2018.
  • Koju plaću i druga primanja u ugostiteljskoj djelatnosti moramo isplaćivati nakon 1.4.2019.?
  • Primjena najpovoljnijeg prava za radnika – u odnosu na proširenu primjenu KU za ugostiteljstvo?
  • Ugovor o radu na određeno vrijeme – na što je bitno obratiti pažnju?
  • Na koji način efikasno upravljati radnim vremenom? – Prikaz nejednakog rasporeda i preraspodjele radnog vremena s osvrtom na KU za ugostiteljstvo
  • Godišnji odmori – što poslodavci moraju znati?
  • Povreda obveza iz radnog odnosa – kako postupiti?
  • Mogućnosti rada stranaca, studenata i umirovljenika na sezonskim poslovima?         

3. Primjena GDPR-a za ugostitelje

  • Osobni podaci koje prikupljaju i obrađuju ugostitelji – gdje je granica prekomjerne obrade?
  • Kako zakonito obrađivati osobne podatke?
  • Usklađivanje s GDPR-om – koje radnje se moraju poduzeti i koji akti donijeti?
  • Videonadzor ugostiteljskih objekata – Koje obveze moramo ispuniti?
  • Kako voditi evidenciju aktivnosti obrade?

4. Obračun plaća i neoporezive isplate u ugostiteljstvu

  • O čemu treba voditi računa kod obračuna plaće za sezonskog radnika u ugostiteljstvu?
  • Kako se izvješćuje u Obrascu JOPPD o isplati plaće sezonskom radniku?
  • Što poslodavac može neoporezivo nadoknaditi sezonskom radniku, a da mu je porezno priznati trošak glede dobiti?
  • Kako se izvješćuje u Obrascu JOPPD o neoporezivim primicima sezonskom radniku u ugostiteljstvu?

 

Pisani materijal: Uvezane preslike slajdova predavača.

Kotizacija: Naknada za seminar s uključenim PDV-om iznosi 825,00 kn po sudioniku (660,00 kn i 165,00 kn PDV-a), a uključuje pisani materijal, radni pribor (blok i olovka) i topli napitak.

Drugi i svaki sljedeći sudionik iz istog društva plaćaju kotizaciju s uključenim PDV-om u iznosu od 725,00 kn (580,00 kn i 145,00 kn PDV-a) po polazniku.

Pogodnosti za TEB-ove pretplatnike:

Pretplatnici FIP-a, TEB-ovog priručnika o trgovačkom poslovanju (PTP) i potpisnici Ugovora o uslugama savjetovanja plaćaju kotizaciju s uključenim PDV-om u iznosu od 725,00 kn (580,00 kn i 145,00 kn PDV-a) po polazniku, ako je obveza za 2019. podmirena.

Uplata: Naknada za sudjelovanje na seminaru uplaćuje se unaprijed u korist transakcijskog računa TEB-a: HR56 2340 0091 1001 8078 7, a može se uplatiti i u gotovini na recepciji TEB-a, prije ulaska u dvoranu.

Prijava: Prijave za sudjelovanje dostavljaju se u TEB putem maila: teb@teb.hr; faxa: 01 46 11 411 ili web prijavnice.

Broj mjesta je ograničen i molimo da nam pravovremenom prijavom omogućite kvalitetnu organizaciju seminara. U slučaju nedovoljnog broja prijava seminar se može odgoditi ili otkazati. U tom slučaju uplaćene kotizacije biti će odmah vraćene na žiro račune uplatitelja.