Nemogućnost izvršavanja međubankovnih transakcija na Veliki petak!

Od 1. siječnja 2022. s ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu sva međubankovna plaćanja u eurima (nacionalne i prekogranične platne transakcije između svih banaka europodručja) izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka.

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET-HR (Dodatak V. Raspored rada sustava TARGET), a zatvoren je na sljedeće dane:

  • 1. siječnja (Nova godina)
  • Veliki petak
  • Uskrsni ponedjeljak
  • 1. svibnja (Praznik rada)
  • 25. prosinca (Božić)
  • 26. prosinca (prvi dan po Božiću, Sveti Stjepan).

Svi navedeni dani, osim Velikog petka, u Republici Hrvatskoj su neradni dani (blagdani).

Kako je Veliki petak neradni dan platnog sustava TARGET-HR, a u Hrvatskoj je radni dan, skrećemo pozornost na to da se na dan Velikog petka (29. ožujka 2024.) neće moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci).

Plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, moći će se izvršavati i na Veliki petak kao što se izvršavaju na neradne dane.

 

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ BESPLATNIH TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a.

Natrag