U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/24 objavljen je članak "Izjava o fiskalnoj odgovornosti za 2023. godinu". Autorice članka su Ana Zorić i Nikolina Bičanić.

Zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti, između ostaloga, proširen je obuhvat obveznika davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti. Usklađenje Uredbe o sastavljanju i predaji izjave o fiskalnoj odgovornosti  s odredbama ovoga Zakona tek se očekuje, no obveznici sastavljanja i predaje izjave o fiskalnoj odgovornosti za 2023. godinu sastavljat će ju na temelju trenutno važeće Uredbe.

Novost je da će obveznici koji predaju izjavu o fiskalnoj odgovornosti Ministarstvu financija, s propisanim rokom do 31. ožujka, po prvi puta predavati tu izjavu putem nove IT aplikacije Ministarstva financija. Svi ostali obveznici koji izjavu ne predaju Ministarstvu financija nego drugim institucijama iz nadležnosti, predavat će izjavu za 2023. na uobičajen, dosadašnji način.

U ovome članku se podsjeća na sastavljanje i predaju izjave, sadržaj izjave i rokove, za proračunske subjekte. Također pojašnjava se i davanje izjave kod primopredaja dužnosti tijekom godine.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag