U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/23 objavljen je članak "Upućivanje radnika na rad u druge države članice EU i socijalno osiguranje prema uredbama EU". Autor članka je Dalibor Amanović.

Pri upućivanju radnika na rad u  druge države članice EU bitno je koje se zakonodavstvo primjenjuje pri i koji uvjeti pritom moraju biti zadovoljeni.

Između država članica Europske unije na prava i obveze iz sustava socijalne sigurnosti primjenjuju se Uredba (EZ) broj 883/2004 Europskog Parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti te Uredba (EZ) broj 987/2009 Europskog Parlamenta i Vijeća od 16. rujna 2009., kojom se utvrđuje postupak provedbe Uredbe (EZ) broj 883/2004 o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Člankom 11. st. 3. točkom a) Uredbe 883/2004 propisano je opće pravilo prema kojem se na osobu

koja obavlja djelatnost kao zaposlena ili samozaposlena osoba u državi članici primjenjuje se zakonodavstvo te države članice (zakonodavstvo države prema mjestu rada, lex loci laboris).

Međutim, u nekim posebnim situacijama, opravdano je odstupiti od navedenog kriterija te su mogući i drugi kriteriji osim stvarnog mjesta rada. Takve situacije za koje su propisana posebna pravila uključuju: upućene osobe – privremeno upućivanje radnika u drugu državu članicu, osobe koje uobičajeno rade u dvije ili više država članica te odstupanje prema čl. 16. Uredbe 883/2004.

O navedenom, kao i obvezi traženje potvrde A1 više u navedeno članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag