U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 8/23 objavljen je članak "Što turistički inspektori kontroliraju u ugostiteljskom objektu?". Autor članka je Darko Marečić.
U provedbi inspekcijskog nadzora u ugostiteljskom objektu, inspektor je ovlašten pregledati poslovne i druge prostorije i prostore, opremu i sredstva kojima se obavlja djelatnost ugostiteljstva; izvršiti uvid u statusnu i poslovnu dokumentaciju; pregledati hranu, piće i napitke; te tražiti na uvid identifikacijske dokumente osoba zatečenih u nadzoru kao i uzimati izjave nadzirane osobe, zaposlenika i gosta zatečenih u nadzoru. O provedenom nadzoru inspektor je dužan sastaviti zapisnik. Ako je propisano da se u slučaju utvrđene nezakonitosti izriče određena upravna mjera, inspektor je dužan istu rješenjem izreći. Ako inspektor inspekcijskim nadzorom utvrdi da je povredom propisa počinjen prekršaj, dužan je protiv počinitelja prekršaja podnijeti optužni prijedlog ili izdati prekršajni/obavezni prekršajni nalog, ili na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu ako je ista za utvrđeni prekršaj propisana, a u slučaju da utvrdi postojanje osnovane sumnje da je povredom propisa počinjeno kazneno djelo mjesno nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu.
Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak
Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP
Natrag