U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/23 objavljen je članak "Rodiljne i roditeljske potpore prema novom Zakonu". Autorica članka je Ljubica Đukanović.

Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama (Nar. nov., br. 152/22; u nastavku: ZR) koji je stupio na snagu 1.1.2023., su propisana i uređena rješenja za povećanje materijalnih prava za pojedine skupine zaposlenih i samozaposlenih roditelja.

Povećan je iznos novčane potpore roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju  za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do osme godine djetetova života sa 70% proračunske osnovice (441,44 eura) na 125% proračunske osnovice (551,80 eura).

Naknada plaće za vrijeme korištenja prava na rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta povećava se sa 70% proračunske osnovice mjesečno (441,44 eura) na 125% proračunske osnovice (551,80 eura).

Novčane potpore zaposlenih i samozaposlenih roditelja koji koriste roditeljski dopust u trajanju od 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete, odnosno korisnika koji koriste roditeljski dopust u preostalom dijelu roditeljskog dopusta (nakon proteka prvih 6, odnosno 8 mjeseci roditeljskog dopusta), uvećane su sa 70% proračunske osnovice (441,44 eura) na 125% proračunske osnovice (551,80 eura). Ovo povećanje obuhvaća i korištenje prava na roditeljski dopust za slučaj smrti djeteta, ako je smrt nastupila tijekom korištenja navedenog prava.

Zakonodavnim aktivnostima od 2008. pa sve do 2022., Zakon je mijenjan šest puta i povećavane su novčane potpore, a sada su uređene i ostale novčane potpore zaposlenog i samozaposlenog roditelja i na taj način uravnotežen međuodnos u odnosu na druge skupine koje su izravno ili neizravno povezane.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag