U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 12/23 objavljen je članak "Pripreme za sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja za 2023. godinu". Autorica članka je Nikolina Bičanić.

Rokovi sastavljanja i predočavanja godišnjih financijskih izvještaja proračunskog računovodstva za 2023. prema Pravilniku o financijskom izvještavanju jesu kraj siječnja (za proračunske korisnike) odnosno sredina veljače (za proračune i izvanproračunske korisnike) 2024. godine. Zbog toga su pripremne radnje za sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja već u tijeku. Preispituju se, usklađuju i ispravljaju knjigovodstveni podaci i obavljaju radnje vezane za godišnji popis imovine i obveza. O popisu je pisano u prošlom broju FIP-a, a u ovome tekstu podsjećamo na uobičajene kontrolne i druge postupke koji se provode krajem proračunske godine, s kratkim osvrtom na prijenos zaključnih salda poslovnih knjiga  iz prethodne godine u početna zbog prelaska na euro od 1. siječnja 2023..

Sveobuhvatnost dokumentacije može se osigurati i s provođenjem međusobnog usklađenja „otvorenih stavaka“ s komitentima (salda potraživanja i obveza) sa stanjem na dan 31.12.2023. i pribavljanjem nedostajuće dokumentacije. Provođenje međusobnog usklađivanja potraživanja i obveza sa stanjem na dan 31.12. obavezno je za sve proračune, proračunske i izvanproračunske korisnike.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag