U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 4/23 objavljen je članak "Pregled obveznika tromjesečnog financijskog izvještavanja". Autorica članka je Nikolina Bičanić.

Obveznici vođenja proračunskog računovodstva prve ovogodišnje (tromjesečne) financijske izvještaje za 2023. sastavljat će i predavati tijekom travnja. U nastavku je dan pregled obveznika i rokova prezentiranja tih izvještaja.

Financijski izvještaji za razdoblja tijekom ove godine sastavljaju se prema Pravilniku o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu i na obrascima koji su za izvještaje koji se pripremaju za izvještajna razdoblja 2023. godine istog sadržaja kao prošlogodišnji. Razlika je samo što će se u ovogodišnjim financijskim izvještajima novčani iznosi iskazivati u eurima. Stoga se usporedni podaci za 2022. godinu koji su u prošlogodišnjim financijskim izvještajima bili iskazani u kunama trebaju preračunati u eure, sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Prošlogodišnji iznosi trebaju se preračunati iz kuna u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije (7,53450 kn za 1 euro) i zaokružiti na dvije decimale, primjenom matematičkog pravila zaokruživanja.

Ministarstvo financija je najavilo da će u aplikaciji Financijsko izvještavanje u sustavu proračuna i Registar proračunskih i izvanproračunskih korisnika (u nastavku: RKPFI) biti omogućen „automatski“ preračun podataka iskazanih u kunama (u prošlogodišnjim izvještajima) u eure, što će biti pojašnjeno kroz tromjesečnu okružnicu koja će biti dostupna na sljedećoj poveznici: https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/drzavna-riznica/racunovodstvo/financijsko-izvjestavanje-177/okruznica-o-predaji-i-konsolidaciji-financijskih-izvjestaja-proracuna-i-proracunskih-korisnika/644

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag