U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 9/23 objavljen je članak "Plaće radnika izaslanih iz inozemstva u RH – obračun poreza i doprinosa". Autorica članka je Sandra Pezo.

Izaslani radnik smatra se osoba osigurana po osnovi radnog odnosa koja je od poslodavca koji ima sjedište u drugoj državi upućena u RH radi obavljanja poslova za poslodavca koji ima sjedište u RH. Kako bi se utvrdile obveze poslodavca prilikom slanja izaslanog radnika u RH najbitnije je utvrditi socijalni položaj izaslanog radnika tj. gdje se plaćaju doprinosi te porezni položaj izaslanog radnika tj.  gdje se plaćaju porezi.

Radnik kojeg je poslodavac sa sjedištem u drugoj državi uputio na rad u RH ostaje u obveznom osiguranju tj. osiguranik s osnove radnog odnosa u toj drugoj državi. Ovisno je li ta druga država članica Europske unije (EU) ili potpisnica Ugovora o socijalnom osiguranju, primijeniti će se uredbe Europskog parlamenta i Vijeća EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, odnosno Ugovor o socijalnom osiguranju. No, ako je radnik izaslan u RH iz zemlje koja nije članica EU odnosno s kojom nema potpisanog Ugovora o socijalnom osiguranju, na njega se  primjenjuju ista pravila kao i za svakog radnika iz RH odnosno nije isključena obveza plaćanja obveznih doprinosa u RH. 

Kako se obračunavaju propisana davanja u navedenim primjerima te kako se o tome izvještava u JOPPD obrascu tema je ovoga članka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag