Izmjene Zakona o PDV-u

U Narodnim novinama br. 33 od 24.3.2023. objavljen je Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, sa stupanjem na snagu 1. travnja 2023., kojim je primjena snižene stope PDV-a od 5% na isporuku prirodnog plina, isporuku grijanja iz toplinskih stanica, te na isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke produžena za razdoblje do 31. ožujka 2024.

Podsjećamo kako je tijekom 2022. godine izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u (Nar. nov., br. 39/22) propisano da se, iznimno, na isporuke prirodnog plina, uključujući naknade vezane uz tu isporuku, obavljene u razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023., PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5%. Sljedećim je izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u (Nar. nov., br. 113/22) propisana primjena stope PDV-a od 5% i na:

  • isporuku grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane uz tu isporuku,
  • isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke,
    koje su obavljene u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Posljednjom izmjenom Zakona o PDV-u (Nar. nov., br. 33/23) propisano je da se stopa PDV-a od 5% na:

  • isporuku prirodnog plina,
  • isporuku grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane uz tu isporuku,
  • isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke
    primjenjuje na navedene isporuke obavljene u razdoblju do 31. ožujka 2024.

Dakle, prema čl. 38. st. 3. Zakona o PDV-u, PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13% na:

g) isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, uključujući naknade vezane uz te isporuke,

iznimno, na isporuke prirodnog plina, uključujući naknade vezane uz tu isporuku, obavljene u razdoblju od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2024. PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% (čl. 38. st. 4. Zakona o PDV-u),

iznimno, na isporuku grijanja iz toplinskih stanica uključujući naknade vezane za tu isporuku PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2024. (čl. 38. st. 5. Zakona o PDV-u);

h) isporuku ogrjevnog drva, pelete, briketa i sječke

iznimno, na isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2024. (čl. 38. st. 5. Zakona o PDV-u).

Kako je navedeno u obrazloženju Zakona o izmjeni Zakona o PDV-u, u energetskom sektoru i dalje je prisutna nestabilnost i inflatorni pritisci. Stoga, kao nastavak jesenskog paketa mjera s ciljem zaštite građana i gospodarstva ovim se izmjenama Zakona produljuje primjena snižene stope PDV-a od 5% za isporuku prirodnog plina uključujući naknade vezane uz tu isporuku, grijanja iz toplinskih stanica uključujući naknade vezane uz tu isporuku te isporuke ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke do 31. ožujka 2024. Produljenjem primjene snižene stope PDV-a od 5% na navedene isporuke zadržat će se sadašnja razina poreznog rasterećenja, ublažiti utjecaj na cijene čime će se spriječiti udar na standard građana te negativne posljedice za gospodarstvo u cjelini.

Znate li da nakon što se pretplatite na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ OSTVARUJETE PRAVO NA NEOGRANIČEN BROJ BESPLATNIH TELEFONSKIH KONZULTACIJA (BEZ DOKUPA MINUTA) s TEB-ovim savjetnicima svaki radni dan od 8,00 do 14,00 sati?

Pretplatu na TEB-ov časopis „Financije, pravo i porezi“ možete naručiti na sljedećoj poveznici Naruči svoj primjerak FIP-a.

Natrag