U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 2/23 objavljen je članak "Izmjene ugovora o javnoj nabavi radova tijekom izvršenja u situaciji poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda na tržištu". Autori članka su Ivica Pranjić i Ante Loboja.

Globalna pandemija virusa COVID-19 dovela je do poremećaja u dobavnim lancima raznih proizvoda, zatim do smanjenja proizvodnje i proizvodnih kapaciteta. Nakon djelomičnog suzbijanja pandemije došlo je do povećanja potražnje za raznom robom, pa tako i građevinskim materijalima i proizvodima, što je posljedično dovelo do znatnog povećanja cijena. Zbog rata u Ukrajini, međunarodna zajednica je uvela gospodarske sankcije Rusiji, pa rečena situacija ima za posljedicu značajno povećanje cijena energenata – nafte i plina, što posljedično utječe na poskupljenje svih drugih roba.

Zbog činjenice da su u postojećim, neizvršenim ugovorima o javnoj nabavi radova cijene ponuda u najvećem broju slučajeva određene kao nepromjenjive, te da je došlo do višekratnog i značajnog povećanja cijena građevinskih materijala i proizvoda, ispunjenje postojećih, neizvršenih ugovora za izvođače radova postalo je vrlo otežano. Problematiku značajnog povećanja cijena građevinskog materijala i proizvoda koja dovodi do problema u izvršavanju ugovora o javnoj nabavi radova prepoznala je i Vlada RH koja je donijela Zaključak o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda.

O normativnom okviru o izmjenama ugovora o javnoj nabavi radova, uz pregled većeg broja mišljenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u vezi s praktičnom primjenom, pišu autori u ovome članku.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag