U TEB-ovom časopisu "Financije, pravo i porezi" br. 3/23 objavljen je članak "Doprinosi po osnovi druge djelatnosti obveznika koji od druge djelatnosti utvrđuje dobit". Autorica članka je Jasna Prepeljanić.

Osobe koje obavljaju drugu djelatnost temeljem koje su obveznici poreza na dobit, obveznici su plaćanja i doprinosa. Razdoblje druge djelatnosti je razdoblje u kojem je samostalna djelatnost imala obilježje druge djelatnosti, odnosno u kojem se obavljala uz osiguranje po osnovi radnog odnosa ili po nekoj drugoj osnovi. U broj mjeseci obavljanja druge djelatnosti računa se svaki puni mjesec druge djelatnosti uvećan za posljednji mjesec, bez obzira na broj dana obavljanja druge djelatnosti u tom mjesecu te bez umanjenja za mjesece u kojima je djelatnost privremeno obustavljena i mjesece u kojima je korišteno pravo na privremenu nesposobnost za rad.

O utvrđenoj obvezi doprinosa po osnovi druge djelatnosti osobe su za 2022. godinu dužne podnijeti izvješće na Obrascu PD-DOP čiji način popunjavanja obrazlaže autorica članka.

Pretplatnici internet izdanja časopisa članak mogu pročitati na sljedećoj poveznici: Pročitaj članak

Pretplatu na časopis "Financije, pravo i porezi" možete obaviti na sljedećoj poveznici: Pretplati se na FIP

Natrag